Home | Over Mij || Inhoud eBook | Bestel & Download | Weblog | Twitter | Facebook | Contact

Symptomen van vruchtbaarheidsstoornis bij de man

Onvruchtbaarheidsaandoeningen van de man: sommige mannen ervaren symptomen maar andere mannen zijn er totaal geen lichamelijk symptomen aanwezig.

Kenmerken die een mogelijke vruchtbaarheidsstoornis kunnen aanduiden:

Verandering in de grootte van de testikels, gewichtsverlies of gewichtstoename zijn mogelijke symptomen. De melding van deze symptomen aan je arts kan helpen om een mogelijke diagnose te stellen.

Hieronder vind je enkele beschrijvingen van syptomen die gerelateerd kunnen worden aan mannelijke onvruchtbaarheid.

Infecties:

Van bepaalde infecties is het bekend dat deze de vruchtbaarheid van een man nadelig kunnen beïnvloeden. De meeste infecties veroorzaaken weinig negatieve beinvloeding, maar in het geval van SOA's, kan er een grotere kans zijn op ernstige gevolgen.

Bof:

De arts of specialist moet altijd worden gemeld als een man als volwassene of kind de bof heeft gehad. In de meeste gevallen van de bof (waarin de klieren onder de kaak werden aangetast door de virus) is er geen invloed op de vruchtbaarheid. In zeldzame gevallen werden de testikels aangetast door een aandoening genaamd “orchitis”. Dit kan de aanmaak en transport van zaad belemmeren. In ongeveer 1/3 van deze gevallen kan de testikel-functie worden verminderd. Dit kan leiden tot een vermindering van de hoeveelheid en beweeglijkheid van het sperma.

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA's):

Ook al heeft een man jaren geleden chlamydia gehad, en daarvoor is behandeld, kan het effect van zo'n SOA verwoestend zijn. Chlamydia die niet werd behandeld kan permanente schade veroorzaken en kan uiteindelijk tot onvruchtbaarheid leiden. De volgende onvruchtbaarheidsdiagnoses kan werden samengesteld als een man in het verleden is behandeld voor een SOA (en in het bijzonder chlamydia):

•Epidiymitis (bijbalontsteking)

•Verminderde spermakwaliteit

•Azoöspermie


UTI's: Urineweginfecties:

Urineweginfecties hoeven niet noodzakelijk een teken van een vruchtbaarheidsprobleem te zijn maar als een man herhaaldelijke infecties heeft, moet dit wel worden gemeld bij je arts of specialist. Immunologische problemen die zijn gerelateerd aan deze infectie kunnen de vruchtbaarheid beinvloeden.


Andere lichamelijke kenmerken:

Sommige mannen kunnen zelf bewust worden van lichamelijke problemen maar de meeste mannen hebben een arts nodig om een juiste diagnose te kunnen stellen. De volgende fysieke symptomen kunnen soms een aanwijzing zijn voor een onderliggende onvruchtbaarheidsaandoening:

●niet-ingedaadlde testikels

●pijnlijke testikels

●erfelijke factoren

●spataderkluwen (varicokèle)


Niet-ingedaalde testikels

In de meeste gevallen worden jongetjes gecontroleerd op de indaling van hun balletjes en niet-ingedaalde testikels worden in de meeste gevallen chirurgisch gecorrigeerd. Ook al heeft een correctie plaatsgevonden, is het van belang om dit aan de arts te melden want dit kan de vruchtbaarheid beïnvloeden: soms is er een breuk veroorzaakt door een correctie, en soms is er sprake van cryptorchisme (de scrotumzak is er nog, maar voelt leeg aan).


Pijnlijke testikels

Epididymitis (bijbalontsteking) is iets waar een man zeker op moet letten, en heeft een goede behandeling nodig van een gespecialiseerd arts. Pijnlijk of opgezette testikels kan wijzen op een ontsteking.

Erfelijke Factoren

Erfelijke factoren kunnen een rol spelen in vruchtbaarheidsproblemen. Een erfelijkheideskundige kan worden geraadpleegd: door middel van een grondig bloedonderzoek kan informatie worden verkregen over afwijkingen in de chromosomen.

Zwanger Worden e Boek

 


 

©2011 Zwanger-Worden-Handboek.nl
Contactgegevens
Persoonsgegevens | Disclaimer | Links | Algemene voorwaarden